وارنیش فلوراید دندان کودکان چیست؟ یکی از اعضای بسیار مهم و حیاتی بدن انسان است. خوراکیهایی که ما مصرف میکنیم شامل مواد گوشتی، میوهها، سبزیجات و حبوبات است که همگی برای جذب در بدن ابتدا باید جویده شوند.
غذای کودکان از همان سنین پایین یعنی حدود دو سالگی مشابه غذای بزرگسالان است. بنابراین از شروعِ رویش دندانها، رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از روشهای پیشگیرانه و درمانی برای محافظت از دندانها لازم و ضروری است.
در این مقاله در مورد یکی از مؤثرترین و بهترین روشهای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان یعنی وارنیش فلوراید صحبت میکنیم. اگر شما هم نگران سلامتی دندان فرزندان دلبندتان هستید و میخواهید با وارنیش تراپی و مزایای وارنیش فلوراید دندان کودکان آشنا شوید تا پایان با ما باشید.
وارنیش فلوراید دندان چیست؟
بافت دندان از سه مادهی اصلیِ معدنی به نامهای کلسیم، فسفر و فلوراید ساخته شده است. برای افزایش استحکام دندانها و مقاومت آنها در برابر باکتریها لازم است که این مواد معدنی از طریق خوراکی و یا روشهای تخصصی در بافت دندان جذب شود. مثلاً کلسیم از طریق مصرف شیر و لبنیات وارد بدن میشود.
برای جذب فسفر نیز لازم است مصرف کافی حبوبات و خشکبار به خصوص برای کودکان در رژیم غذایی قرار بگیرد. از آنجا که مصرف زیاد فلوراید ایجاد مسمومیت میکند، فلوراید به مقدار بسیار اندک و در حد ppm1 (یک در میلیون) به آب آشامیدنی اضافه میشود. اما این مقدار کم برای محافظت و استحکام دندانها بهخصوص در کودکان کافی نیست و نیاز است که فلوراید بیشتری جذب شود.
با توجه به حالت چسبندگی که وارنیش فلوراید دارد و همچنین عدم توانایی کودکان برای کنترل بلع، وارنیش سدیم فلوراید دندان یک روش بسیار مفید برای رساندن فلوراید مورد نیاز به دندان بهخصوص در کودکان است.
این روش بسیار مفید که نقش بسیار مؤثری در پیشگیری از پوسیدگی دندانها دارد، از زمان رویش دندانها قابل انجام است. توجه داشته باشید که وارنیش دندان کودک باید توسط دندانپزشک متخصص کودکان در یزد و پس از معاینهی دندانها انجام گیرد.
مراحل انجام وارنیش فلوراید دندان
- قبل از مراجعه به مطب دندانپزشک لازم است که دندانها را مسواک زده تا تمیز شود.
- برای انجام وارنیش سدیم فلوراید دندان، در ابتدا دندانها توسط گاز استریل تمیز و به وسیله فشار هوا خشک میشوند. دقت شود که برای اثربخشی وارنیش دندان لازم است که دندانها خشک باشند تا حداکثر فلوراید جذب شود.
- توسط یک برس استریل کوچک که مخصوص وارنیش تراپی است، ژل حاوی یون فلوراید روی دندانها کشیده میشود.
- اگر دندانها فاصله بسیار کمی داشته باشند از نخ دندان آغشته به ژل نیز برای رساندن فلوراید به بین دندانها استفاده میشود.
توجه داشته باشید که نحوه استفاده از وارنیش فلوراید صرفاً جهت اطلاع و افزایش آگاهی شما عزیزان بیان میشود و نباید به صورت خودسرانه و توسط افراد غیرمتخصص انجام شود. دوره زمانی و تعداد دفعات لازم برای زدن وارنیش به دندان کودکان توسط دندانپزشک متخصص کودکان مشخص میشود که برای تأثیر بیشتر وارنیش فلوراید باید رعایت شود.
وارنیش فلوراید چند دقیقه روی دندان میماند
ژل فلوراید تا حدود ۲۴ ساعت بعد از وارنیش از روی دندانها پاک میشود ولی تأثیر آن تا حدود ۶ ماه روی دندان میماند. معمولاً توصیه میشود که وارنیش فلوراید ۲ تا ۴ بار در سال انجام شود که این تعداد بسته به نوع و میزان پوسیدگی دندانها متفاوت است و توسط متخصص تجویز میشود.
سن استفاده از وارنیش فلوراید
وارنیش فلوراید از زمان رویش دندانهای شیری یعنی ۶ ماهگی قابل استفاده است. با توجه به اینکه این روش تأثیر قابل توجهی در جلوگیری از ایجاد و توسعه پوسیدگی دندانها دارد، برای انجام آن هیچ محدودیت سنی وجود ندارد، ولی بر وارنیش تراپی برای کودکان بسیار تأکید شده است و لازم است که کودکان نهایتاً از سن ۲ سالگی وارنیش تراپی را شروع کنند.
انواع وارنیش فلوراید
هدف از وارنیش دندانها رساندن فلوراید به دندانها برای افزایش استحکام آنها و جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک است و برای این منظور انواع ترکیبات فلوراید در طعمهای میوههای مختلف وجود دارد. سیلور دی آمین فلوراید یک ترکیب جدید است که در فلوراید تراپی دندان کودک استفاده میشود و اثربخشی بالایی دارد. این محصول به دلیل ویژگیهای زیر برای وارنیش فلوراید بسیار مناسب است:
- دارای ترکیباتی از نقره است.
- پوسیدگی دندانها را سریع متوقف میکند.
- خاصیت ضد میکروبی قوی دارد.
توجه داشته باشید که غلظت فلوراید در هر قطره از این محصول بسیار زیاد است و فقط باید توسط دندانپزشک استفاده شود.
خطرات وارنیش فلوراید برای کودکان
وارنیش سدیم فلوراید دندان در صورتی که با تجویز متخصص و در مطب دندانپزشکی انجام شود هیچگونه عوارضی ندارد. لازم است بدانید وارنیش فلورایدی که در مدارس انجام میشود به دلیل عدم رعایت شرایط لازم از جمله تمیز و خشک بودن دندان قبل از وارنیش تأثیر بسیار کمی دارد. حتی ممکن است به دلیل استفادهی بی رویهی ژل سدیم فلوراید و بلع آن توسط کودک، عوارضی نیز داشته باشد.
توجه داشته باشید که یکی از خطرات وارنیش فلوراید بلعیدن فلوراید است و در صورتی که کودک ژل را بلعید، برای جلوگیری از عوارض باید شیر کافی بنوشد تا فلوراید رسوب کند. بعد از وارنیش ممکن است رنگ دندانها کمی زرد شود که این زردی به مرور و بعد از ۲۴ ساعت تمام میشود. در صورت انجام صحیح توسط متخصص، این روش فاقد درد و عوارض است و بدون بیحسی و آرامبخشی در دندانپزشکی کودکان انجام میشود.
مزایای وارنیش فلوراید
- ژل وارنیش فلوراید به دندان میچسبد و احتمال بلع آن بسیار کم است.
- طولانی بودن مدت زمان تماس فلوراید با دندان جذب آن را بیشتر میکند.
- در هر سنی و به خصوص برای کودکان قابل انجام است.
- برای جلوگیری از ایجاد و افزایش پوسیدگی دندان بسیار مؤثر است.
- نسبت به درمان پوسیدگی دندان هزینهی بسیار کمتری دارد.
- بدون درد است و نیاز به بیحسی ندارد.
- در مدت زمان کوتاهی قابل انجام است.
- بدون عوارض است و به صورت دورهای چند بار در سال قابل انجام است.
مراقبت بعد از وارنیش فلوراید
طبق جدیدترین نظر انجمن دندانپزشکی امریکا بهتر است تا نیم ساعت بعد از فلورایدتراپی خوارکی و نوشیدنی مصرف نکنند. با این حال اگر کودک احساس تشنگی کرد میتوان از نوشیدنیهای بدون پالم مثل آبمیوه رقیق یا آب به کودک داد. مراقبت کنید که کودک کارهای زیر را حداقل تا ۶ ساعت پس از وارنیش تراپی انجام ندهد:
- مصرف نوشیدنیهای گرم
- خوردن خوراکیهای سفت
- استفاده از دهانشویه
بنابراین بهتر است که قبل از رفتن به مطب دندانپزشک برای فلوراید تراپی، کودک به اندازه کافی غذا و نوشیدنی میل کند.
- تا ۲۴ ساعت بعد از وارنیش فلوراید نباید مسواک زد و یا از نخ دندان استفاده کرد.
- حداقل تا یک روز از خوراکیها و میوههای رنگی و چسبناک استفاده نشود.
- وارنیش فلوراید دندانها را از مسواک زدن و نخ کشیدن بینیاز نمیکند. بنابراین رعایت بهداشت روزانه دندانها بعد از وارنیش نیز ضروری است.
قیمت وارنیش فلوراید
وارنیش فلوراید یک روش بسیار ارزان برای پیشگیری از پوسیدگی دندانها است و نسبت به درمانهای دندانپزشکی هزینهی بسیار کمتری دارد. هزینه وارنیش فلوراید بسته به نوع دندانها، سن کودک و میزان پوسیدگی دندانها متفاوت است و پس از معاینهی دندانها توسط پزشک اعلام میشود.