ایسنا/خراسان رضوی ورزش زورخانهای، باستانی و یا پهلوانی، انجام حرکات ورزشی خاص با ادوات و بدون ادوات است که با آداب و رسوم ویژه از عصرهای تاریخی و فرهنگی کهن تاکنون در سرزمین گسترده پارس رواج داشته است.
بنا به شهادت برخی از منابع، پوریای ولی پایهگذار نخستین زورخانه بود. ورزشی که نماد هویت دینی و ملی ایرانیان محسوب میشود و همچنان تلاش دارد تا فرهنگ پهلوانی را به خصوص در بین جوانان و نوجوانان نهادینه کند.
ورزش زورخانهای آداب و رسوم خاص دارد؛ هرکس وارد زورخانه شده یا از آن خارج میشود نسبت به او توسط مرشد ادای احترام میشود. هرگاه ورزشکاری هم بخواهد در داخل گود ورزش را شروع کند، از بزرگترها اجازه میگیرد و برای این کار میگوید: همهجا رخصت.
محمدجواد رمضاننژاد یکی از همان جوانان جنوب خراسان است که از کودکی در گود باستانی علاوه بر آموختن درس تواضع، فروتنی و مرام و معرفت، برخی مقامهای این رشته ورزشی همچون مقام اول میل بازی دوتایی، مقام اول در چرخ تیز و مقام دوم مرشد میانداری را در سطح استان کسب نموده است.
او که مدرس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و مربی ورزش زورخانهای است باب سخن را در گفت و گو با ایسنا اینچنین آغاز کرد و گفت: ورزش زورخانهای در خانواده ما موروثی است.
وی که از کودکی وارد این ورزش شده است، افزود: از همان زمان با شرکت در مسابقات آموزشگاهها و هیأتهای آزاد و قهرمانی در میلبازی، چرخ تیز و سایر مسابقات تیمی و انفرادی توانستم مقامهایی کسب کنم.
رمضاننژاد عنوان کرد: هماکنون علاوه بر شاگردی و فراگیری ورزش در نزد اساتید رشته زورخانهای، در حوزه مربیگری و پرورش ورزشکاران جدید فعالیت دارم.
وی اظهار کرد: یکی از رسالتهایی که بهعنوان دبیر ورزش دارم اینکه ورزش زورخانهای را میان دانشآموزان مدارس گسترش داده و نسبت به استعدادیابی و جذب آنها اقدام کنم.
این باستانیکار خراسانی بهترین راه گسترش این ورزش را از مقطع دبستان اعلام کرد و گفت: تعداد دانشآموزانی که در مسابقات ورزش باستانی به رقابت میپردازند بیشتر از افراد بزرگسال است.
رمضاننژاد گفت: هرچند ورزش زورخانهای مدتی به فراموشی سپرده شده بود و مدت ۱۰ سال مسابقات آموزشگاهها برگزار نمیشد، ولی از امسال این مسابقات مجدد شروع شده و از شهرستانها در مسابقات استانی شرکت کننده داشتهایم.
وی افزود: خوشبختانه نگاه جدیدی به این ورزش میشود و در سبک مسابقات تغییراتی ایجاد شده، لذا طی سالهای اخیر ورزش زورخانهای مخاطب پسند و اشتیاق به این ورزش بیشتر شده است.
این باستانیکار تصریح کرد: چون در دهههای گذشته این ورزش به درستی معرفی نشده بود اینگونه فکر میکردند که مختص میانسالان و پیرمردهاست، حتی برخی بر این باور بودند این ورزش موجب اختلال در تناسباندام ورزشکاران میشود اما در سالهای اخیر گرایش خانوادهها و نونهالان به این ورزش روندی صعودی به خود گرفته است.
رمضاننژاد با اعلام اینکه در شهرستانها پیشکسوتان و جوانان در کنار هم ورزش میکنند، احترام به بزرگترها را یکی از اصول مهم این ورزش دانست و گفت: بسیاری شهرستانها در ورزش زورخانهای حرف برای گفتن بسیار دارند و تاکنون ورزشکاران مقامهای خوبی در سطح کشور و استان کسب کردهاند.
وی با بیان اینکه از پنج مدرس فدراسیون خراسان رضوی دو نفر از شهرستانی مانند کاشمر هستند، از ارتقاء سطح ورزش زورخانهای این شهرستان خبر داد و گفت: ورزش زورخانهای لیگ دارد و سه نفر از کاشمر در تیم خراسان رضوی حضور دارند، حضور و فعالیت پهلوانانی همچون ابوالفضل رمضاننژاد قهرمان ۸ دوره چرخ چمنی، عباسی در چرخ تیز و ترشیزی در چرخ تیز و میل، پیشکسوت آقای شیخی در مرشدی و دیگر عزیزان موجب شده حرف برای گفتن در استان و کشور داشته باشیم.
رمضاننژاد ادامه داد: هرچند تمامی ادوات مورد استفاده در این ورزش مانند میل و کباده و… در زورخانهها موجود هستند و نیازی به تهیه این ادوات از سوی ورزشکاران نیست، اما با توجه به گستردگی رشتهها، تجهیزات زورخانه برای وزنها و سنهای مختلف موردنیاز است.
وی افزود: چون امکانات شهرستان در حد متوسط است وقتی در ردههای مختلف تیمی به مسابقات اعزام میشود، نیاز به وسایل متناسب داریم.
این باستانیکار گفت: این ورزش برای همه سلیقهها مناسب است بهگونهای که هرکس قدرت بدنی، صدای خوب، مهارتهای تیمی و انفرادی داشته باشد میتواند در هر رشته از مسابقات موردعلاقه خود شرکت کند.
وی با اشاره به اینکه چون مسابقات این رشته ورزشی در سطح بینالمللی برگزار میشود، جذابیت آن را دوچندان کرده است، عنوان کرد: سابقه، رتبه، قهرمانی، سن بالا و مداومت در ورزش جایگاه ورزشکار زورخانهای را تعیین میکند که فدراسیون برای این امر سازماندهی رتبهها را در برنامه خود قرار داده است.
رمضاننژاد تصریح کرد: هرکسی که در این رشته ورزشی سابقه قهرمانی و مرشدی داشته باشد از امتیاز بالاتری برخوردار میشود.
او که هماکنون دارای رتبه پنج و به عبارتی مقام صلواتی را داراست، گفت: رتبهها را از زمان شروع ورزش بعد از دو سال به مرور دریافت میکنیم و هر ۴ سال یکبار بعد از آزمون به رتبه بالاتر میرویم ولی طول مدت رتبههای بالاتر افزایش مییابد.
وی یادی میکند از همه بزرگان و پیشکسوتانی که از قدیمالایام ورزش زورخانه کاشمر را زنده نگه داشتهاند و اکنون بسیاری از این عزیزان از بین ما رفتهاند، گفت: امیدواریم ما جوانان بتوانیم ادامهدهنده راه آنها باشیم و این ورزش را بهخوبی به آیندگان آموزش دهیم.
رمضاننژاد اظهار کرد: هماکنون حاج مسعود رمضاننژاد با ۶۰ سال سن در این ورزش همچنان فعال و بالاترین رتبه را دارند، آقای رمضاننژاد معلم ورزش و دبیر هیأت بسیار تلاش میکنند، همچنین آقایان شیخی، شمس، مؤذن و رمضانزاده و دیگر بزرگان جزء پیشکسوتان این رشته ورزشی در شهرستان هستند.
وی با بیان اینکه این ورزش به عنوان تاریخ، فرهنگ و تمدن ایرانیان در شهرها و روستاها به صورت جدی دارد توسعه پیدا میکند، گفت: امیدواریم بتوانیم در راستای این تمدن، تاریخ و فرهنگ کوشاتر از قبل باشیم تا بتوانیم به عنوان یک ورزش اخلاقی و بسیار پویا آن را به دنیا معرفی کنیم.
این باستانیکار با اعلام اینکه این ورزش از نظر فنی یکی از بهترین ورزشهای دنیا است به طوری که در آن قدرت، سرعت و استقامت وجود دارد، بیان کرد: ورزش زورخانهای تنها ورزش در دنیا است که به درازای تاریخ ایران با موسیقی زنده اجرا میشود و همه ورزشکاران با مرشد هماهنگ هستند.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز